Soms is het gewoon teveel en te heftig.
De laatste weken ben ik niet zo aardig. Ik ben geprikkeld. Ik slaap onrustig, ben intens moe. En ik huil veel. Op de meest stomme en onverwachte momenten schiet ik vol. Iedere dag. Meerdere malen. Terwijl ik dit typ rollen de tranen alweer over mijn wangen. Ik ben vol. Of leeg. Net hoe je het bekijkt. Watten in mijn hoofd. Storm in m’n hart.
Getriggerd door de afgelopen opname in SEIN, zijn nare gebeurtenissen, enorme angst en vooral een grandioos schuldgevoel van de opname in 2017/2018 naar boven gekomen. Ik herbeleef het. Wordt misselijk en verdrietig als ik er aan denk.
Lieve Roos, toen 6 jaar, was 3 maanden van huis. We lieten haar alleen achter, terwijl het steeds slechter en slechter ging. Terwijl ze ouders nodig had die haar omarmden. Die bij haar waren. Maar we konden het niet. Wij waren compleet op door alle gebeurtenissen van de jaren daarvoor. Het lukte ons niet om bij haar te blijven en we hadden de mogelijkheid om de zorg in SEIN even uit handen geven. Alleen wisten we toen nog niet wat dat teweeg zou brengen.
In 3 maanden tijd werden er 4 verschillende medicijnen opgebouwd en afgebouwd. Terwijl we ons voor de opname zó hadden voorgenomen; niet meer dan 1 medicijn tegelijk eraf of erbij, omdat we anders niet meer zouden weten wat wat zou doen. We faalden…
Roos had vreselijk last van de bijwerkingen. Gedrogeerd, huiduitslag, geen eetlust. Tot het punt dat ze helemaal niet meer at en dronk. Een peg of sonde had ze destijds nog niet. De mensen daar werkten hard. Wisselden diensten af, maar wisten vaak van elkaar niet wat ze Roos hadden gegeven. Sommigen kenden Roos amper (terwijl je haar moet leren lezen) en daarnaast was er te weinig tijd om heel lang mat haar te zitten, er waren immers ook andere kinderen. En wij? Wij lieten haar achter terwijl we ons eigenlijk heel veel zorgen maakten en het totaal niet goed voelde. Maar behalve onze zorgen uitspreken na ieder verlof, stonden we erbij en keken ernaar. Tot het moment dat ik op een woensdag op visite kwam… Roos sprak op haar spraakcomputer de woorden “moe, verdrietig, ziek”. Het bizarre was dat ze haar spraakcomputer echt nèt had en tot die tijd alleen nog maar keuzes voor broodbeleg aan gaf. Dit kon geen toeval zijn. Ze was stil, verzwakt, bleek en de glans was uit haar ogen. Ze was aan het overleven. Mijn hart brak. Ik voelde me een intens slechte moeder. Dezelfde avond ben ik halsoverkop teruggereden.
Achteraf bleek Roos in ongeveer twee weken tijd 10% van haar lichaamsgewicht te zijn verloren, had ze een tekort aan voedingsstoffen en elektrolyten, was ze uitgedroogd en waren haar leverwaarden gevaarlijk hoog. Met spoed werd ze teruggeplaatst naar het UMCG waar we niet meer van haar zijde zijn geweken en tevens besloten haar nooit meer alleen te laten bij een opname.
Natuurlijk was het er al die tijd, maar ik sprak er nooit over. Omdat ik het niet kon. Omdat ik er niet aan dacht. Omdat ik er niet aan wílde denken. Het niet wilde voelen. Dus blokte ik het. En nu komt het er keihard uit. Omdat ik weer in de omgeving was waar het allemaal ooit gebeurde. En omdat we haar tijdens deze opname twee uur per dag op de groep achter lieten. Alleen. Sindsdien beheerst het me en lijkt het steeds erger te worden. Dit is blijkbaar hoe een trauma werkt.
Als je mij voor 15 jaar terug had gevraagd wat een trauma was, dan had ik waarschijnlijk geantwoord dat je dat krijgt doordat je oorlog hebt meegemaakt of een verkrachting, brand of een heel ernstig ongeluk. Iets in die zin. Inmiddels weet ik dat ouder zijn van een zorgintensief kind op nummer 6 in de top 10 van oorzaken van PTSS staat. Niet dat ik mezelf bestempel met dat laatste, maar trauma zit er zeer zeker wèl. Het is niet de eerste keer dat ik EMDR kreeg voor trauma gekoppeld aan de zorgen voor en zorgen om Roos en ik ben bang dat het ook niet de laatste keer zal zijn. De zorgen om en de zorgen voor Roos zijn levenslang. En ik heb ervaren dat het daarbij niet uitmaakt hoe oplossingsgericht, nuchter, positief of krachtig je in het leven staat… Soms is het gewoon teveel en te heftig.
8 gedachten over “Soms is het gewoon teveel en te heftig.”
Geen woorden voor dit verschrikkelijke drama ! Hoop dat jullie troost en heel veel liefde ontvangen om deze verschrikkelijke tijd te kunnen dragen … Veel liefs
Je hoeft je niet te verontschuldigen dat je zo moe bent en trauma hebt.
Het is zo ontzettend zwaar om 24 uur te zorgen en altijd aan te staan.
Fijn dat je hier zo duidelijk en eerlijk over schrijft.
Dat help andere ouders.
Veel kracht en liefde toegewenst
Alleen maar liefde voor jullie.
We herkennen onszelf zo in jullie verhaal, met Floor als zorgintensief kind. Die vreselijke epilepsie went nooit, iedere aanval is er 1 te veel, maar ze zijn er 24/7, dag in, dag uit.
Altijd keuzes maken, niet de makkelijkste keuzes, zeg maar gewoon meestal uit twee kwade kiezen.
Wanneer doe je het goed? Je kunt er niet altijd bij zijn, je hebt meerdere ballen hoog te houden. De zorg uit handen moeten geven, terwijl je haar het liefste zelf wil beschermen. Gevoel/verstand vaak mijlenver uit elkaar. Je wil je andere kind en je partner zeker niet te kort doen. Dat gaat ten koste van jezelf. Dat voelt soms leger dan leeg! Erover schrijven helpt mij ook vaak. Herkenbaar, goed om er aan toe te geven, maar hopelijk vind je ook snel weer de energie om ook even aan jezelf toe te komen en de ballen samen weer hoog te houden! Jullie mogen trots zijn op elkaar ❤️
Alleen maar liefde lees ik. Alleen maar liefde. Niets anders dan dat. Bij alle beslissingen die jullie nemen. ♥️
Inderdaad… niks dan liefde! Voor jullie mooie prachtige dappere Roos❤️
En dat kan er alleen maar zijn als je ook liefde voelt voor jouzelf! Gun jezelf dat… niemand is perfect maar als moeder van Roos kom je echt in de buurt hoor! Dikke knuffel!
Ik ben er stil van….. Zoveel te doen. Op zoveel plekken tegelijk. Zo heftigen verscheurend. En wat is goed …
Ik las dit gedicht:
Heb jij m jezelf al gegeven? Dat schouderklopje? Nou, doe maar even. Want weet je dat mag soms best. Je doet het namelijk net zo goed net zo goed als de rest.
Lieve Iris, wat is het ontzettend begrijpelijk dat je je nu zo uitgeput en verdrietig voelt. Jij doet het, samen met Erik, echt heel goed.
Wat een zware periode hebben jullie gehad. Begrijpelijk dat de opname zoveel oproept. Ik lees ook dat je door de vorige opname nu heel nieuwe keuzes hebt gemaakt voor roos en jullie zelf. Korter, dichterbij zijn en nog duidelijker over verwachtingen. Erg knap en ondertussen doe je alles wat je kan voor Roos en voor Morris.
PTSS door het hebben van een zorgintensief kind klinkt eigenlijk best logisch, ik heb nog nooit in mijn leven zulke ingrijpende keuzes moeten maken en zoveel verdriet en angst ervaren. Heel veel liefs voor jullie